Willeke van Dijkhuizen

Sinds 2010 ben ik werkzaam als oefentherapeut Cesar. Sinds kort heb ik mijn eigen praktijk aan de Paulus Borstraat in het Soesterkwartier. Op donderdagochtend werk ik als oefentherapeut in de huisartsenpraktijk aan de Noordewierweg. Tijdens mijn studie heb ik de opleiding tot thuiszorgtherapeut gevolgd. Samen met Ynske ben ik daarna de samenwerking aangegaan met twee Buurtzorgteams (team Binnenstad- en Vermeerkwartier en team Leusderkwartier). Via Buurtzorg behandel ik patiënten aan huis en samen met een ergotherapeut en de buurtzorgverpleegkundigen bieden we zorg die er op gericht is kwetsbare mensen zo lang mogelijk en op een veilige manier thuis te kunnen laten wonen. Hierbij oefenen we veelal de dagelijkse bewegingen en proberen we gezamenlijk het valrisico te beperken.

In 2014 heb ik mijn specialisatie tot Kinderoefentherapeut behaald en ben ik gaan werken op drie basisscholen voor speciaal onderwijs in Amersfoort en Utrecht, waarbij ik kinderen met motorische problemen heb behandeld. Het contact met leerkrachten is essentieel om in onderlinge goede samenwerking het kind meer vertrouwen in het bewegen te geven.
Sinds kort behandel ik ook baby’s en peuters. ‘Houdings’klachten die bij pasgeborenen voorkomen zijn bijvoorbeeld een afgeplat hoofd of een typische voorkeurshouding. Door het oefenen van onder andere tijgeren, kruipen en lopen kan de motorische ontwikkeling van een jonge kind worden ondersteund. Adviseren, meedenken en samenwerken met ouders staan bij de behandeling centraal. Vaak gebeurt dat in de eigen leef- en speelomgeving van het kind, dus veelal thuis. Verder kijk ik samen met ouders hoe het (zeer) jonge kind gestimuleerd kan worden tot anders bewegen.

Ons werk is enorm afwisselend. De agenda en behandelplannen liggen over het algemeen vast, maar het zijn het vooral de mensen zelf die de dag bepalen en kleuren, of het nu kinderen zijn of een oudere aan huis die ik iets heb kunnen leren over het veilig bewegen. Patiënten, jong en oud dagen, me steeds weer uit. Zij leren mij hoe ik een betere therapeut kan worden en ik geef graag mijn kennis en kunde door om mensen pijnvrij en op een voor hen goede manier te laten bewegen, en vooral om mensen zelfvertrouwen te geven in hun eigen lichaam en houding- en bewegingspatroon.

Ik verdiep me ook graag in nieuwe inzichten en mogelijkheden om mensen nog beter te behandelen. Komend jaar ga ik aan de slag met preventieve zorg rond zwangerschap en bekkenklachten.

In mijn vrije tijd ben ik graag buiten en op pad met mijn twee kinderen.